CONCURSOS NACIONAIS PRODUTOS TRADICIONAIS
National competitions for traditional Portuguese products are already recognized as a relevant event for the promotion of excellence and quality.
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Presa de Porco Alentejano is the most noble piece of fresh pork meat. It is a piece with a high level of fat infiltration which, when grilled, gives it a unique flavor and texture. Shape: cabbage leaf; Dimensions: 18x12; Weight/caliber: 600gr / sliced - 125gr; Appearance: Juicy and marbled; Appearance to cut: Juicy and marbled; Consistency: very juicy and tender; Texture: soft and juicy; Color: dark pink and light marbled with white; Aroma: pleasant; Taste: characteristic.
This product is made with Cachena beef (DOP), an autochthonous breed with its manor house in the region of Peneda, Arcos de Valdevez, chicken meat, smoked belly, sausage and condiments. Its filling is made with natural pig casing, giving it a characteristic appearance and a golden color.
The bread produced in the municipality of Mértola is one of the well-known breads of the Alentejo. It is a forehead bread (more raised at one end, resembling a fold), with a crispy crust, slightly brownish yellow, with traces of flour. The crumb is consistent and fluffy, with some alveoli, slightly grayish white or brownish.
Por definição as ervas aromáticas, ou ervas de cheiro como também são popularmente conhecidas, são plantas, de pequenas dimensões, em geral, e muito odoríferas das quais são utilizadas principalmente as folhas, secas ou frescas, Já as especiarias - não confundir com as ervas aromáticas - são produtos vegetais de aroma muito intenso, tais como rebentos, frutos, bagas, raízes ou cascas - normalmente utilizadas secas e reduzidas a pó. Relativamente à planta aromática em questão, há uma grande variedade de tomilhos com sabores e aromas diferenciados. Mas o tomilho comum (Thymus vulgaris), fresco ou seco, e por se tratar de uma planta com sabor muito agradáve, é a variedade, normalmente, mais utilizada na culinária. Trata-se de um subarbusto com folhas pequenas, lineares ou lanceoladas, e flores róseas ou esbranquiçadas. O aroma do tomilho é muito subtil e bastante seco. Tem um sabor um pouco doce, com leves toques mentolados. Os tons quentes e apimentados adicionam profundidade ao perfil geral do sabor desta erva, com uma leveza que muitas vezes só é detectável por palatos muito apurados ou quando o tomilho é usado em grandes quantidades.
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The Ovos Moles de Aveiro has a complex aroma (the egg yolk aroma evolves into a characteristic smell that includes aromas as diverse as caramel, cinnamon and nuts, resulting from the chemical reactions that take place during cooking between the sugar and the compounds in the egg yolk). Its taste is sweet, with the flavors of egg yolk and sugar being modulated by cooking.
The fruit comes from the species Ananas comosus (L) Merril of the Bromeliad family and the Cayene 'flat-leaved' variety. It is cylindrical in shape, slightly tapered, with a strong orange peel and translucent yellow flesh. It has a hard stem running from the crown to the pedicel.
O Vinagre apresenta uma cor amarelo claro. Este é límpido, com com plantas de Poejo em infusão e o aroma é complexo com notas ácidas a plantas de Poejo e mel. Ao paladar é agridoce com notas agradáveis a mel e plantas de Poejo.